Afveje: Maraton, løb og triatlon

Rügenbrücken-Marathon

Der afholdes et maratonløb på Tysklands største ø: Rügen. Dvs. starten er nu på en “havneø” (Hafeninsel) og man løber lige lidt på fastlandet sådan, at deltagerne får det unikke mulighed at løbe over den imponerende højbro – Rügenbrücke – til Rügen, hvor så det meste af Rügenbrücken-Marathon foregår, for at løbe over Rügen Dæmning retur og de sidste 2 km. igen på fastlandet.

Strelasundforbindelsen – Rügen Bro

Ved at starte med at løbe på Rügen Bro og slutte med at løbe over Rügen Dæmning får deltagerne begge de imponerende syn af broen og den fulde Strelasundforbindelsen-oplevelse. Over broen er der selvfølgelig en udsigt over landskabet… Rügen og retur over dæmningen det bedste udsyn til broen set nedefra. Flot og imponerende!

Løbet og ruten

Der er omkring 120-180 deltagere til maratonløbet, så det er lille og uhøjtideligt; men der mangler intet. Og vejene er fuldt afspærret. Ruten og underlag er ikke til årsbedste tid, men oplevelse og lidt natur.

Løbet har tilnavnet “Rügenbrückenlauf & DAK Walking Day“. Der afholdes også børneløb, halvmaraton samt 6 km og 12 km. løb, der var det største. Derudover nogle vandreture på 6 og 12 km. .. hvor det må forventes, at se tyskere gå med stave (altså stavgang, som tyskerne kalder: nordic walking).

2018 Rügenbrücken Marathon rute
Grafik: 2018 Rügenbrücken Marathon rute

Det er nok disse løb og ruter som gør det muligt, at afholde maratonløbet. Broen ville næppe blive afspærret for så få maratonløbere. Der var ingen konflikt med deltagere på de andre distancer, der starter så meget senere og har andre ruter, at maratonløbet så godt som er for sig selv.

Tror jeg fik indhentet fem fra halvmaraton; men hvorvidt de vil kaldes løbere eller gående ved jeg ikke; men de var meget langsomme og så spredte at vi passerede hinanden uden problemer.

De sidste halvanden kilometer til mål var der dog en del fra den ene vandrerute – flere med stavgang – som skulle passeres. Heldigvis er det på veje så det var muligt, at komme uden om.

Indhold i depot

Løbet afholdes i oktober og på Rügen, hvor det således kan være både regn og blæsende, så i depoterne er der bl.a. en varm/lun te – smagte godt sødet, derudover er der vand, energi, cola m.m. i depoterne. Jeg husker ikke direkte slik/kage i depoterne, men æble, banan og vist brød et par steder.

Afspærret for trafik

Jeg ved der findes gammel video fra Rügenbrücken-Marathon, hvor man ser løbere med biler kørende ved siden af kun med kegler imellem. Sådan er det ikke mere. Vej og bro er helt afspærret for anden trafik – endda i begge – retninger, skønt vi som løber skal holde os til den ene side. Når deltagerne har krydset højbroen foregår løbet på Rügen på “naturveje” stier nogle med jordunderlag, men meget på små asfalterede stier, på stier af betonklodser m.m. – Væk fra trafik.

Rügenbrücken Marathon

Det meste af ruten foregår tæt på vandet, så er det en dag med meget vind er det værd at tænke over. Der er mange steder et “levende læhegn”; men tag hellere tøj på som hjælper imod vinden, hvis det er efterårsblæst.

Selve underlaget er en blandet fornøjelse med brosten, asfalt (både veje og broen), betonklodser, jordsti m.m. og der er ingen tilskuere på ruten. Der er dog mange i såvel depoter, vejvisere og førstehjælpere som kan finde på at heppe lidt.

Rügenbrücken Marathon: Start, mål og expo

Ozeaneum  start ziel Rügenbrücken Marathon
Foto: Ozeaneum, start og mål til Rügenbrücken Marathon

Det hele foregår ved Ozeaneum på havneøen.

Expoen er meget lille; men holdes indendørs (ingen adgang til toiletterne). Du skal benytte de transportable toiletter (Dixi / Toi Toi) ude foran. Der var dog opstillet toiletvogne med indlagt vand.

Rügenbrücken-Marathon pasta
Foto: Rügenbrücken-Marathon pasta

Der er et telt til pastaparty (jo jo, de 35 € for maratonløbet giver også billet til pastaparty… dog uden drikkelse, som må købes i boderne rundt om).

Der er adskillige telte til bagageopbevaring.

Bad efter løb

På Hansa-Gymnasium, adresse Fährwall 19, Stralsund

Nogle hundrede meter fra mål. Nem af finde hvis man går på den store vej forbi brandstationen; men forvent ingen skilte til, at lede dig på rette vej.
Ikke omklædning – eller sågar adgang – inden løbet.

Parkering

Der er mange små parkeringspladser; men det er til hotelgæster, beboere m.m. der er dog også to parkeringshuse – et nord og et syd for start. Hvis du har brug for parkering under løbet ved start, så vælg det nordlige på Fährwall 11, Stralsund.

Dels er det uden for konflikt med ruten og dels er det tæt på den skole, hvor du kan bade efter løbet.

Området i Stralsund hvor løbet har start og mål har mange, mange, mange brosten. Alle veje i området er brostenbelagte, jeg kan kun anbefale at parkere bilen ét sted og så gå rundt. Der er adskillige pizzarier, restauranter, supermarkeder – bl.a. en Edeka på gågaden, flotte bygninger (herunder kirker), hoteller samt Bed & Breakfast.

Geografi
Mecklenburg-Vorpommern
By: Stralsund
Ø: Rügen
Delstat: Mecklenburg-Vorpommern
Land: Tyskland

www.ruegenmarathon.de
Rügenbrücken-Marathon på Facebook

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *